xpra icon
Bug tracker and wiki

Opened 4 years ago

Closed 4 years ago

#1017 closed defect (fixed)

Failed to launch: gtkosx_application module is missing

Reported by: pvenkateswaralu Owned by: pvenkateswaralu
Priority: major Milestone: 0.16
Component: client Version: trunk
Keywords: osx Cc: [email protected]

Description

I tried to launch Client-16.0-r11066-OSX10.6.8 with a Server-16.0-r11031 and it failed.

Here's the traceback I got on the client side with ./xpra attach tcp:10.0.32.148:2200

Client Log:

2015-10-28 09:50:12,456 ERROR: gtkosx_application module is missing - trying to continue anyway
2015-10-28 09:50:13,073 ERROR: gtkosx_application module is missing - trying to continue anyway
xpra main error:
Traceback (most recent call last):
  File "/Users/osx/gtk/inst/lib/python2.7/site-packages/xpra/scripts/main.py", line 124, in main
  File "/Users/osx/gtk/inst/lib/python2.7/site-packages/xpra/scripts/main.py", line 921, in run_mode
  File "/Users/osx/gtk/inst/lib/python2.7/site-packages/xpra/scripts/main.py", line 1354, in run_client
  File "/Users/osx/gtk/inst/lib/python2.7/site-packages/xpra/platform/gui.py", line 16, in init
  File "/Users/osx/gtk/inst/lib/python2.7/site-packages/xpra/platform/darwin/gui.py", line 51, in do_init
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'set_dock_icon_pixbuf'

And, here's the server side log I got with xpra start :13 --bind-tcp=10.0.32.148:2200 --daemon=no --start-child=xterm --start-new-commands=yes --start-child=google-chrome

Server Log:

[[email protected] ~]$ xpra start :13 --bind-tcp=10.0.32.148:2200 --daemon=no --start-child=xterm --start-new-commands=yes --start-child=google-chrome 2015-10-28 09:57:37,481 Warning: failed to load the mdns avahi publisher: No module named avahi
2015-10-28 09:57:37,482  either fix your installation or use the 'mdns=no' option

X.Org X Server 1.16.3
Release Date: 2014-12-20
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System:  3.17.8-300.bz1178975.fc21.x86_64 
Current Operating System: Linux Fedora21-Server-289 4.1.6-100.fc21.x86_64 #1 SMP Mon Aug 17 22:20:37 UTC 2015 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.1.6-100.fc21.x86_64 root=UUID=5e9dc737-8e34-4c44-91cd-0f008ce31842 ro nomodeset libahci.ignore_sss=1 raid=noautodetect ipv6.disable=1 LANG=en_US.UTF-8
Build Date: 31 January 2015  11:23:27PM
Build ID: xorg-x11-server 1.16.3-2.fc21 
Current version of pixman: 0.32.6
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(++) Log file: "/home/maint/.xpra/Xorg.:13.log", Time: Wed Oct 28 09:57:37 2015
(++) Using config file: "/etc/xpra/xorg.conf"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
2015-10-28 09:57:38,340 pulseaudio server started with pid 21557
2015-10-28 09:57:38,344 using notification forwarder:
2015-10-28 09:57:38,344  DBUS-NotificationsForwarder(org.freedesktop.Notifications)
2015-10-28 09:57:38,368 started command 'xterm' with pid 21561
2015-10-28 09:57:38,378 started command 'google-chrome' with pid 21565
2015-10-28 09:57:38,378 xpra X11 server version 0.16.0-r11031 on display :13
2015-10-28 09:57:38,380 running with pid 21516 on Linux Fedora 21 Twenty One
xterm: cannot load font '-misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-120-75-75-c-60-iso10646-1'
[1:1:1028/095738:ERROR:image_metadata_extractor.cc(111)] Couldn't load libexif.
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
2015-10-28 09:57:38,604 xpra is ready.
[21635:21635:1028/095738:ERROR:sandbox_linux.cc(345)] InitializeSandbox() called with multiple threads in process gpu-process
2015-10-28 09:57:39,604 Warning: pulseaudio has terminated shortly after startup.
2015-10-28 09:57:39,604  pulseaudio is limited to a single instance per user account,
2015-10-28 09:57:39,605  and one may be running already for user 'maint'
2015-10-28 09:57:39,605  to avoid this warning, either fix the pulseaudio command line
2015-10-28 09:57:39,606  or use the 'pulseaudio=no' option

Change History (5)

comment:1 Changed 4 years ago by pvenkateswaralu

Summary: Failed to launch Xpra-Trunk r11066Failed to launch Xpra-Trunk r11066 on Mac OSX

comment:2 Changed 4 years ago by pvenkateswaralu

Cc: [email protected] added

comment:3 Changed 4 years ago by Antoine Martin

Component: androidclient
Keywords: osx added
Owner: changed from Antoine Martin to pvenkateswaralu

That was a build or packaging issue with this particular build, please try a newer one.
r11078 tries to make the error handling better for this particular case, should it happen again, but since running without the gtkosx_application bundled is not really meant to be supported I won't worry too much if it breaks somewhere else when missing.

comment:4 Changed 4 years ago by Antoine Martin

Summary: Failed to launch Xpra-Trunk r11066 on Mac OSXFailed to launch: gtkosx_application module is missing

(edit: making the bug title more useful)

comment:5 Changed 4 years ago by pvenkateswaralu

Resolution: fixed
Status: newclosed

It launches successfully with r11077.
Closing the ticket.

Note: See TracTickets for help on using tickets.